Flagowym modelem linii formujących proponowanych przez SACMI jest unowocześniona wersja urządzenia CAVEMIL, które zrewolucjonizowało proces formowania czekolady w latach 50 XX wieku. Dzisiaj NEXT CAVEMIL to linia wyposażona w szereg najnowocześniejszych podzespołów i skonstruowana w sposób zapewniający maksymalną efektywność i higienę pracy. Konstrukcja i obudowa maszyny gwarantują też bezpieczeństwo pracy oraz wysoki poziom izolacji akustycznej.
NEXT CAVEMIL oparty jest na modułowej budowie, w której każdy moduł wyposażony może być w dowolne podzespoły. Budowa modułów jest identyczna co ułatwia ich dowolny układ dopasowany do charakterystyki wytwarzanego wyrobu oraz pozwala na łatwe doposażanie linii w nowe moduły w momencie w którym niezbędne one są do realizacji aktualnych potrzeb. Linia pozwala na pracę z realną wydajnością do 32 form na minutę.
NEXT CAVEMIL może być wykorzystywany do wyrobów litych oraz litych z dodatkami jak tabliczki czy batony oraz wyrobów robionych w technologii „one shot”. Do produktów nadziewanych i pralin linia może być dostosowana do tworzenia muszli czekoladowej w formie tradycyjnej oraz przy użyciu zimnej matrycy. Formowanie na zimno tzw „fast shell” pozwala na niezwykle precyzyjne dozowanie czekolady i tworzenie pralin o pożądanej grubości czekolady dochodzącej nawet do 1 mm. Linia wyposażona może być w specjalny typ depozytora tzw. core depositor, którego wymiana zajmuje operatorowi poniżej 10 minut. Dzięki temu przy zmianie dozowanego produktu i konieczności wyczyszczenia depozytora można w kilka minut dokonać zamiany depozytorów aby zapewnić jak najkrótsze przestoje w pracy maszyny.