Czekolada

lorem ipsum dolor sit amet

Maszyny do produkcji czekolady


Historia produkcji naszych maszyn do wyrobu i formowania czekolady sięga 1907 roku kiedy to założona została firma Carle & Montanari będąca dzisiaj częścią struktury SACMI Packaging & Chocolate. Urządzenia do produkcji czekolady pracują w około 1.700 fabrykach na całym świecie. To właśnie w firmie Carle& Montanari została skonstruowana w latach 50 linia do formowania czekolady, Cavemil, nazwana tak od nazwiska konstruktora Emilio Cavaileri. Nazwa ta do dziś używana jest powszechnie do określania tego typu urządzeń.

W naszej ofercie znajdują się agregaty, maszyny do mieszania surowca, młyny dwu i pięcio- walcowe, konsze i temperówki. Produkty czekoladowe najwyższej jakości, produkowane przy użyciu maszyn Carle & Montanari zapełniają półki sklepowe w Polsce i na świecie.

Miksery do czekolady | SACMI

Miksery

  • Miksery

  • Młyny dwu walcowe

  • Młyny pięciowalcowe

  • Konsze

  • Temperówki

  • NANO CHOCOLINE

Miksery do czekolady | SACMI

MikseryZapytaj o produkt

Maszyny serii MTE i PNM to automatyczne urządzenia do mieszania składników masy czekoladowej, kremów i nadzień. W mikserach mieszane mogą być składniki, o różnym stopniu rozdrobnienia, zarówno w formie stałej jak i płynnej. Urządzenia w szczególności nadają się do mieszania mas tworzonych przy użyciu cukru kryształowego, które w kolejnych stadiach produkcji będą rozdrabniane przy użyciu młynów dwu i pięcio- walcowych.

Maszyny o kompaktowej budowie, wyposażone w precyzyjny system dozowania gwarantują optymalizację cyklu mieszania i zapewniają wydajność od 500 do 1850 kg na cykl. Kształt zbiornika w którym wykonywany jest proces mieszania zapewnia maksymalną homogenizację użytych składników uraz odpowiednie uplastycznienie masy. Konstrukcja wałów umożliwia optymalną pracę przy mieszaniu mas przygotowanych na bazie różnych receptur opartych o użycie zarówno cukru pudru jak i cukru kryształowego.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej
Młyny do czekolady - dwuwalcowe

Młyny dwu walcoweZapytaj o produkt

Użycie młynów dwuwalcowych jest powszechnie stosowane w większości zakładów produkujących czekoladę. Produkt dostarczany do młyna to półpłynna masa o rozdrobnieniu na poziomie 500 µm, zawierająca mniej niż 1 % cząsteczek o wielkości przekraczającej 4 mm Masa po przejściu przez tzw. “dwuwalcówkę” uzyskuje odpowiedni poziom rozdrobnienia przed wejściem do kolejnego urządzenia w etapie produkcji tj. młyna pięciowalcowego ( 120-220 µm). Co więcej włączenie maszyny do cyklu produkcyjnego pozwala na skrócenie czasu mieszania składników w mikserze. Urządzenia SACMI z serii HCP( HCP209, HCP213,HCP218) , wyposażane są w walce o różnej długości, zapewniając odpowiednią do wymagań klienta wydajność. Przechodząca przez nie masa uzyskuje jednolitą konsystencję co zapewnia jej efektywniejsze przerabianie przez młyn pięciowalcowy.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej
Młyny pięciowalcowe do czekolady | SACMI

Młyny pięciowalcoweZapytaj o produkt

Urządzenia do rafinacji masy czekoladowej czyli młyny pięciowalcowe to serce każdej linii do produkcji czekolady, dlatego SACMI Packaging & Chocolate stara się nieustannie ulepszać produkowane przez siebie maszyny, wprowadzając chociażby w ostatnich latach system „MicronSense”, gwarantujący stały stopień rozdrobnienia cząstek w przerabianej masie.

Cząsteczki ulegają rozdrobnieniu dzięki różnej prędkości obrotu walców oraz poprzez docisk miedzy walcami. Maszyny wyposażone są w system zabezpieczający walce przed uszkodzeniem w przypadku wykrycia ciała obcego

Młyny pięciowalcowe produkowane przez SACMI występują w trzech modelach które odróżnia od siebie wielkość walców ( HFI513- walce o długości 1300 mm, 518- walce o długości 1800mm, 525- walce o długości 250 mm). Długość walców dobierana jest w zależności od wymaganej wydajności- zastosowanie maszyny HFI525 może zapewnić do 1.600 kg masy o rozdrobnieniu na poziomie 20 µm na godzinę.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej
Konsze do czekolady | SACMI

KonszeZapytaj o produkt

Końcowym etapem przerabiania masy czekoladowej, w którym nabiera ona odpowiednich właściwości plastycznych i organoleptycznych jest proces konszowania który odbywa się po wyjściu masy z młyna pięciowalcowego. SACMI Packaging & Chocolate w swojej ofercie posiada konsze jedno lub dwu wałowe z poziomym ułożeniem wałów ( ALPHA, HOMEGA) oraz działającą już od wielu lat na rynku konszę z pionowym układem wałów ( CLOVER). Budowa każdej maszyny ma istotny wpływ na przebieg procesu konszowania (przechodzenie z fazy suchej, poprzez plastyczną do płynnej ) i warunkuje czas potrzebny do przygotowania produktu końcowego o idealnych właściwościach.
Urządzenia nadają się do procesowania produktów czekoladowych o różnych właściwościach, zarówno produktów o bardzo wysokiej jakości, czekolady o wysokiej zawartości kakao, ale także do czekolady mlecznej czy wreszcie kremów lub nadzień. Wszystkie maszyny zapewniają produkt finalny w postaci jednolitej, płynnej czekoladowej masy , która przekazywana jest do dalszych etapów produkcji. Pojemność załadunkowa konszy w zależności od modelu może wynosić od 3 do 10 ton.
Nasi specjaliści chętnie podzielą się swoim doświadczeniem w zakresie odpowiednich czasów konszowania dla poszczególnych produktów i dobiorą odpowiedni do wymagań model konszy.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej
Temperówki do czekolady | SACMI

TemperówkiZapytaj o produkt

Pionowe temperówki do czekolady serii BETA X to znakomite rozwiązanie dla klientów poszukujących urządzeń jak najbardziej elastycznych.

Maszyna pozwala na temperowanie czekolady i kremów na bazie tłuszczu a jej funkcjonowanie możliwe jest już przy 10 % poziomie wypełnienia. Dzięki systemowi SMARTTEMP, wszystkie parametry maszyny są ustawiane automatycznie w zależności od napływu masy do urządzenia. Energooszczędność wynikająca z tego rozwiązania pozwala na znaczne obniżenie kosztów eksploatacji maszyny, szczególnie kiedy czekolada pobierana jest do linii formującej ze „stemplowaniem na zimno”. Temperówki  do czekolady SACMI dostępne są w trzech wersjach o różnej pojemności BETA X1, BETA X2 oraz BETA X4 pozwalają na temperowania od 1.000 do 4.000 kg na godzinę.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej

NANO CHOCOLINEZapytaj o produkt

NANO CHOCOLINE to mała linia do produkcji czekolady pozwalająca na wytworzenie ok 250-300 kg czekolady na godzinę. Co istotne linia pomimo swoich niewielkich rozmiarów składa się z kompletnego zestawu maszyn niezbędnych do wytworzenia czekolady o najwyższych parametrach jakościowych zapewniając równomierne rozdrobnienie masy do poziomu 20 µm. W skład NANO linii wchodzi mikser MTE 250 do mieszania składników płynnych i sypkich w tym cukru kryształu, młyn dwuwalcowy zapewniający wstępne rozdrobnienie masy do 100 µm oraz młyn 3 walcowy wydający na godzinę około 250 kg masy 20 µm. Linia zakończona jest 2 jedno-wałowymi konszami ALPHA 1 które zapewniają powstanie najwyższej jakości produktu.
NANO linia może być wykorzystywana również w dużych zakładach do produkcji produktów na które jest mniejsze zapotrzebowanie np. białej czekolady czy czekolady wolnej od mlecznych alergenów.

Po wi�cej informacji skontaktuj si� z nami.

Czytaj więcej

Serwis


Stawiamy duży nacisk na ciągły rozwój działu serwisu, który zbudowany jest w oparciu o fabrycznie przeszkolonych techników wykonujących instalacje nowych urządzeń i zapewniających obsługę gwarancyjna i pogwarancyjną. Dzięki dostępowi do części zamiennych serwis Sacmi Packaging & Chocolate Sp. z o.o. zapewnia błyskawiczną reakcję minimalizując ryzyko długiego przestoju maszyn w razie awarii.

Kontakt do serwisu

e-mail: serwis@sacmi.com.pl,
tel: +48 123957502

Części zamienne

e-mail: czesci@sacmi.com.pl,
tel: +48 123957502